top of page

Mehustamon Historiaa

Brunneby Kartano ja mehustamo

Brunnebyn mehustamo on pieni perheyritys, jolla on Euroopan laajin valikoima korkealaatuisia luonnontuotteita.

Mehustamo sijaitsee erittäin kauniilla paikalla Itä-Götanmaalla, Götan kanavan varrella. Olemme kasvattaneet marjoja ja hedelmiä Brunnebyssä yli 70 vuoden ajan.

Mehustamme syksyisin omenia, jotka ovat tuolloin ihanimmillaan, ja kesäisin puristamme mm. mansikoita, seljankukkaa, mustaherukoita ja vadelmia. Hyvä maku tulee marjoista ja hedelmistä, joita ostamme lähiseudun kotipuutarhoilta ja kasvattajilta. Näin teemme parasta.

Brunnebyn Siiderit ja Kuohujuomat

Vuonna 1984 Gunnar aloitti kokeilut jalostaa omenia siiderinvalmistukseen. Kokeilimme alusta lähtien eri makuja omenista, päärynästä ja seljankukasta. Asiakkaat ja kaupat ottivat ne innokkaasti vastaan. Yritys sai siideristä runsaasti uutta nostetta. Vuonna 1986 Gunnar kehitti Sitruunasiiderin, joka on edelleen Brunnebyn ainutlaatuinen tuote. Siideristämme pidettiin myös Suomessa, jonne aloitimme viennin vuonna 1986. Siideristä tuli nopeasti suosituin tuotteemme. Vuonna 1991 huomaisimme tarpeen tuplata tuotantotilamme. Samalla teimme tuotantoennätyksen, joka oli lähes miljoona 65 cl:n siideripulloa.

Brunnebyn Mehut

Gunnar ja Eva muuttivat hyvien mehujemme reseptiä vuonna 1990. He alkoivat kuumatäyttää kaikki mehut lasipulloihin. Tuloksena oli Ruotsin ensimmäinen säilöntäaineeton mehu. Teimme uudet etiketit ja useita uusia makuja. Erityisesti seljankukkamehusta tuli suuri menestys. Brunneby pääsi maailmankartalle IKEAn myymälöissä maailmanlaajuisesti myytävien mehujen myötä. Tämä oli toinen merkityksellinen hetki yritykselle.

Brunnebyn Hillot ja Marmeladit

Evan mielestä kauppojen hillo- ja marmeladivalikoimassa pitäisi olla tarjolla myös laadukkaampia vaihtoehtoja. 1980-luvun lopulla hän alkoi tehdä kotikeittiössään omia kokeilujaan. Jo pian pienet kattilat vaihtuivat suuriin 400-litraisiin patoihin. Pitkät päivät ja illat hän työskenteli uuden reseptinsä parissa. Hänen tavoitteenaan oli hyvälaatuinen hillo, jossa oli paljon marjoja ja hedelmiä ja vähän sokeria. Pian Eva olikin kehittänyt yli 35 erilaista hilloa, marmeladia ja hyytelöä. Vuosittainen valmistusmäärä kasvoi yli sataantuhanteen purkkiin.

Uusi Brunneby

1. elokuuta 2002 Brunnebytä ravisteli valtaisa ukkosmyrsky. Salama iski, ja koko tehdas ja maatilamyymälä paloivat maan tasalle. Mutta Gunnar ja Eva eivät luovuttaneet. He vuokrasivat useita muita mehustamoita, joissa he jatkoivat työtään. Pieni väliaikaislaitos ja -varasto rakennettiin ajan mittaan Borgensbergiin, ja pian myös uusi, oma mehustamo oli suunniteltu ja rakennettu. Kaikki osaavat työntekijät saivat pitää työpaikkansa, ja asiakkaat saivat edelleen Brunnebyn tuotteita. Ilo oli suuri uuden mehustamon käyttöönottojuhlissa juhannuksena 2004.

bottom of page